Berlijnplein

"Art of happiness"

Een gebouw met karakter

Berlijnplein

Type project
Nieuwbouw - Design & Build
Oppervlak
45.000 m2 bvo
Programma
600 zelfstandige studio's, atelier woningen, restaurant, community living
Locatie
Berlijnplein, Utrecht
Status
In aanbouw, oplevering eind 2022
Opdrachtgever
Change=
Team
Storimans Wijffels Architecten, Buro Lubbers, Bam Wonen

Art of Happiness is ontworpen vanuit één gedachte: samen leven. Tom Hartmanns en Jacques Prins ontwierpen een plan voor eenpersoonshuishoudens waarin wonen en samen leven het middelpunt vormen. Het is een plek waar mensen vanuit de hele omgeving samenkomen om elkaar te ontmoeten en om te genieten van cultuur en ontspanning. Met de situering van de bouwblokken E7 en E8 aan en nabij het Berlijnplein hebben we een geweldig uitgangspunt om in te haken op de cultuur-as. Wij brengen jong werkenden en jonge kunstenaars naar Leidsche Rijn Centrum die zich hier zullen gaan settelen en verbonden gaan voelen met de plek. Omdat hier kansen zijn, ruimte voor ontplooiing en doorstroom op de woningmarkt. De jonge kunstenaars kunnen met hun atelierwoningen en tentoonstellingsruimten een bijdrage leveren aan de programmering en activiteiten in en om het Berlijnplein. Het gevarieerde programma in de plint is de plek waar bezoekers en bewoners elkaar ontmoeten en het verlengde van de activiteiten aan de cultuur-as.

Passend bij dit uitgangspunt koos Inbo en Storimans Wijffels voor een open uitstraling van het blok aan het Berlijnplein. Iedere kijkrichting biedt een ander verassend perspectief. Hoge raampartijen variëren in ritme en grootte. Verschillende kleuren en formaten baksteen en een lichte natuursteen wisselen elkaar af. De combinatie van bouwblokken bestaat uit een heldere ordening van basement, hoofdmassa en bekroning en refereert hiermee aan de klassiek stedelijke bouwblokken in het masterplan. Maar dan met een eigentijdse twist, passend in een nieuw levendig stadscentrum. Er is veel ruimte voor bomen en planten tegen en rondom de gevels. De lichte ruime lobby met indrukwekkend hoog plafond geeft de mogelijkheid om af te spreken met vrienden of relaties, of om te werken. In de groene binnentuinen zit je in de luwte en geniet je van natuur in de stad. Het project is toekomst gericht ontworpen waarbij zorgvuldig is gekeken naar de mogelijkheid om de studio’s te verbouwen naar 2-, 3- kamer appartementen of zorg-appartement.

Dit omvangrijke project verrijkt Leidsche Rijn met 600 woningen, ateliers, tentoonstellingsruimten, restaurants. Die gebruikers naar wens zelf invulling geven aan de gedeelde en de persoonlijke ruimte. Zo heeft ieder een aandeel in het grotere geheel. Art of Happiness viert het samenleven in al haar vormen. Trots om bij te dragen aan het leefplezier van de stad en haar bewoners.

 

Impressies Berlijnplein

Chat openen
Heeft u een vraag?
Hallo ✋, welkom bij nga. Stel gerust een vraag.